UVM Guld och VM Silver i RS Aero

  • 6 aug 2023
  • RS Aero

När våra LJS representanter Carl Furhoff och Elliot Hellström kom hem till en sval och regnig sommar Sverige, så kom de hem med kanonresultat i bagaget (och en del smutstvätt)

RS Aero VM seglades i Calasetta på Sardinien och även om det normalt sett är soligt och varmt så visade termometern vissa dagar på extrema +45 grader.

Hamnen i Calasetta
Hamnen i Calasett Foto: Elena Giolai

Carl och Elliot kom ner till Calasetta några dagar innan VM började för att få in några träningspass, känna på de lokala förhållandena och göra sig hemmastadda på hamnplan. Utöver LJS grabbarna så representerades Sverige av 7 andra seglare. Totalt sett deltog 136 seglare från 19 länder.

Invigning
Invignings ceremoni Foto: Elena Giolai

Till skillnad mot fjolårets ungdoms VM i Weymouth (England) så var detta ett kombinerat senior och ungdoms VM där ungdomar, juniorer och seniorer seglade tillsammans i respektive segelklass ( RS Aero 5, 6, 7, och 9).

Under de fem kappseglingsdagarna så bjöd Medelhavet på allt från starka vindar (+10m/s) och större vågor till medelvind och lättvind. Varierande förhållanden som gjorde att det erbjöds något för alla men som också krävde att man behärskade alla för ta sig till toppen av resultatlistan.

Det gjorde våra LJS seglare med bravur. Carl Furhoff placerade sig som första junior (under 17 år) i RS Aero 7 klassen och som femte ungdom (under 22 år). I och med det resultatet, förbättrade Carl sin placering avsevärt från förra årets ungdoms VM då han låg strax utanför topp 10. 

Carl Furhoff
Carl Furhoff Foto: David Wahlberg

Elliot Hellström seglade efter en väldigt stabil serie hem ett ungdoms VM guld samt ett senior VM silver i RS Aero 5 klassen.


UVM Pall, Elliot i mitten Foto: Elena Giolai

Bild på Elliot Hellström
Elliot Hellström Foto: Elena Giolai


Senior Medalj pall RS Aero 5 Foto: Elena Giolai

Nu laddar Carl och Elliot om inför JSM och SM (Motala 25-27 augusti).

Nästa år är ungdoms VM på hemmaplan i Marstrand (12-17 augusti) och kommer att seglas i klasserna RS Aero 5 och 6.

Vill du läsa mer om årets VM;

Search Magazine

Sail World

Svensk Segling

Corren


Seglingar i Calasettas bakrund Foto: Elena Giolai