Kappsegling

LITET OM KAPPSEGLING

Kappsegling – segling som idrott. Syftet med seglingsträning är för många att kappsegla. Här följer lite information om de möjligheter som finns.

Det ordnas mängder med regattor i Sverige såväl som utomlands. Det finns en regatta för seglare på alla nivåer, från klubbtävlingar såsom cup och klubbmästerskap, via distriktstävlingar, regionala, till nationella och internationella tävlingar och mästerskap.

Svenska regattor på nivån över interna klubbtävlingar hittar man i Sailarena, www.sailarena.com, medans internationella inte finns samlade på samma sätt.

LJS ordnar tradionellt LJS Cup och Höstlövet. LJS Cup är en lättsam tävling för alla båtar som arrangeras ett antal kvällar på höst och vår. Syftet är att alla ska kunna vara med och lära sig hur en tävling går till. Höstlövet är ett öppet klubbmästerskap som går en helg i slutet av oktober, inbjudna klasser är Optimist, RS Feva, RS Aero och E-jolle. Höstlövet brukar locka till sig ett antal tillresta från andra klubbar, framförallt Optimister. Både Höstlövet och LJS Cup har en grön klass för Optimist nybörjare. Bägge tävlingarna har fina vandringspokaler.

På distriktsnivå finns det Ostcupen. Ostcupen är en serie regattor i Östergötland (LJS, Bråvikens SS i Norrköping och kanske MSS i Motala)

Andra distriktstävlingar i närområdet är Sörmlandscupen (OXSS i Oxelösund, NySS i Nyköping, TSS i Torshälla, SSSv i Eskilstuna) och Stockholm cup (Stockholmsklubbarna KSSS, KBS (Kvarnvikens Båtsällskap), BooSS (Boo Segelsällskap), LiJS (Lidingö Jolleseglare)). Av alla cuper är Stockholm cup den mest livskraftiga med många deltagare. Dessa tre cuper är en bra start om man vill börja tävla under opretentiösa former.

På regionnivå ordnas det två regionsmästerskap per år för Optimistjolle. Dessa samlar relativt stora startfält och är mycket nyttiga att åka på. LJS tillhör region 2 vilket inkluderar Norrköping, Nyköping, Västerås, Eskilstuna, Torshälla, Oxelösund samt Stockholm.

På nationell nivå finns mästerskapen JSM och SM. Dessa är stora regattor och folkfest. För klasserna Optimist, Feva, Aero, E-jolle, ILCA (f.d. Laser) och 29er är detta oftast årets höjdpunkt. För Optimistseglare som ännu inte fyllt 12 finns Coming Stars som arrangeras parallellt med JSM.

Andra stora nationella tävlingar för många klasser är Liros Nordic Cup i Stenungssund på våren och KSSS OCR på hösten. Optimisterna har de viktiga Rikskvalen som fastställer riksrankingen, ILCA och RS Aero har varsin GP-serie och E-jolle har elitserien i samma syfte.

Coacher och lagledare hjälper nya seglare med vilka regattor de bör åka på. Man har ofta med sig coach och samordnar resor och boende.

Seglaren tar själv alla kostnader för regattor (anmälningsavgift, resa och boende samt i en del fall också coachavgift)

För de mer avancerade seglarna finns det ett antal Internationella regattor som LJS ofta har deltagit i:

  • För Optimisterna så är det regattorna Garda Optimeet i Riva del Garda Italien samt Polska öppna mästerskapet i Dziwnow Polen. Båda är stora regattor. Garda går under påsken och samlar 1500 optimister och Polska går på hösten med 500 optimister. Det kan verkligen rekommenderas att åka på bägge.
  • För de Optimister som kvalificerar sig till ett representationslag så finns det också VM, EM och JNoM att åka på.
  • För RS Aero finns det öppna JVM, VM, JEM och EM
  • För Ejolle och ILCA måste man kvalificera sig för de internationella mästerskapen.

 

ANMÄLAN TILL TÄVLING

Vill man delta i en tävling görs anmälan av deltagaren själv på anvisat sätt. Alla kostnader förknippade med en tävling (anmälan, boende, måltid, etc.) bekostas av deltagaren.