Optimist


Optimist Röd

Optimist RÖD är till för dig som kappseglat mycket och har valt segling som din sport. Vi tränar ofta och kappseglar eller är på läger de allra flesta helger under säsongen. Vi tränar ibland själva för att bli framgångsrika seglare, allt från nationell till högsta internationella nivå.
Alla i gruppen har som målsättning att delta i rikskvalen under våren, där man sedan tar ut årets olika representationslag till NM, EM och VM. LJS har de senaste åren varit framgångsrika i att få med flera seglare i de olika lagen.
De mer erfarna seglarna tävlar också någon gång på utländska regattor för att få segla mot internationellt motstånd. Även läger utomlands på vintern är vanligt.
Träning på hemmavattnen brukar börja så fort isen fursvunnit.

Optimist Grön

Optimist GRÖN är den naturliga fortsättningen på seglarskolan. Grön grupp tränar en till två gånger i veckan och seglar endast under den varma säsongen. Barnen lär sig segla i olika vindar och börjar prova kappsegling på ett lustfyllt sätt.
Vi betonar träningen snarare än tävlingsmomentet. Utöver kvällsträning så deltar de gröna kappseglarna i lokala tävlingar t ex LJS-cup och Ostcupen vilken är en tävlingsserie inom Östergötland. Gröna seglare har en egen klass där de får mäta sig mot gröna seglare från grannklubbarna.

På vintern brukar vi ordna fysträning en dag i veckan och ibland även teori.

Även om grön grupp inte seglar när det är som kallast är det viktigt att vara klädd för vattentemperaturen under höst och vår. Ordentlig våtdräkt och överdragskläder samt helst en torrdräkt är nödvändigt att införskaffa.

Under slutet av första terminen eller början andra förväntas en grön kappseglare skaffa en egen båt då en kappseglingsoptimist är en förutsättning för att kunna delta på lite större tävlingar. Efter två terminer brukar det vara dags att flytta upp till blå grupp.

Optimist Blå

Blå grupp är för de som vill börja träna kappsegling på ett mer strukturerat sätt och delta i kappseglingar som t ex Regionmästerskap och andra regionala tävlingar.
Träningen fokuserar på båthantering, fart och starter. På vintern ordnas fysträning samt teoripass med fokus på att lära sig alla regler och lite taktik.
En egen båt och kläder för alla väder är en förutsättning för att segla i blå grupp.