Hoppa till sidans innehåll
E-jolle

E-jolle


Teknisk data:

Segelyta: 7 m²
Längd: 3,35 m             
Bredd: 1,38 m
Djup: 1,0 m
Vikt: 45 kg
Költyp: Centerbord
LYS: 1,16 (nya systemet: 0,96)

Båttypen är mycket stor i Sverige och var OS-klass för damer från och med OS i Barcelona 1992 och fram till och med OS i Aten 2004. OS-statusen förlorades till Laser radial. På herrsidan är den stor främst på ungdomsidan då tyngre rorsmän ofta väljer den mer fysiskt krävande klassen Laser som är OS-klass för herrar. JSM, JNM, JEM, SM, NM och VM anordnas årligen för både dam och herr.

I jämförelse med Laser radial sägs E-jollen vara mer känslig i sidled bland annat eftersom den ha en mer rundad botten. Därför kan det vara lättare att påverka seglingen med kroppen i E-jollen. Andra särdrag som E-jollen har i jämförelse med Lasern är att den har många trimmöjligheter och att alla trimlinor är dragna ner till sittbrunnen. Klassreglerna för E-jollens mast är betydligt mer tillåtande, och avancerade, än för Lasern. Detta har lett till att flertalet master idag tillverkas av kolfiber och att det finns utrymme för skillnader mellan olika master. En mast med lämplig styvhet väljs efter seglarens fysiska förmåga och vikt. Seglet måste sedan sys individuellt med hänsyn till mast och seglarens vikt. Detta gör att e-jollen kan seglas av personer som väger mellan 40kg och 75kg

Att köpa en ny E-jolle för tävling kostar mellan 20-90 000 kr med det som behövs inkluderat.

Här i klubben kan du gärna kontakta Pär Abrahamsson (070- nnnn ) eller Bosse Nordenram (073-520 57 10) för köpråd innan du köper en E-jolle.  

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:39 Skribent: Bosse Nordenram
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Linköpings JSK - Segling
Box 1070
58110 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Våra partners:

Karamello logo